MAYA DESIGN

Hotel in Tivat

Category
Design

Tags


This project involved redesigning and refurbishing a part commercial, part residential building built in the 1930’s into a restaurant with guest rooms.

The Existing Building:

Below is an image of the external facade of the main building. The building was built in a classical solid construction system using thick walls of brick covered with natural stone fa├žade cladding. The ceilings were wood, using wooden beams and boarding and a floating floor covered with parquet. On the roof there are four skylights, two on the street and two facing the garden.

The ground floor and first floors had been used for business purposes, whilst the second floor and attic were residential. In the garden there was an outbuilding with two garages and a storage unit.

Useable commercial space on the ground floor area was 116.13 m2 which together with the courtyard (85.39 m2) provided a total net area of 201.52m2.

Drawing showing the existing ground floor (commercial space):

The existing first floor commercial space:

Existing plan of the building showing the yard before reconstruction:

After Reconstruction:

The structure of the main building remained largely unchanged with the exception some additional reinforcements using larger columns to open the floor space for the restaurant area. The existing business area on the first floor and the second floor and attic area was refurbished into bedrooms for guests of the restaurant which were separated from the stairwell. Part of the building between the main building and auxiliary units in the yard was expanded to extend the existing sanitary facilities, so that they were fit for a restaurant. The yard outbuildings were completely reconstructed and extended to provide space for a modern kitchen with storage room, two dressing rooms for employees and a separate toilet.

The total net area of the restaurant together with kitchen, sanitary, storage, dressing rooms and pantries is 198.98m2. Gross floor area after the adjustment and reconstruction amounted to 293.00 m2.

The new ground floor (restaurant, sanitary and yard units):

The new first floor (guest bedrooms)

Side view of the new building (housing new kitchen, storage and bathrooms):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment?