MAYA DESIGN

House above the Sea

Category
Design

Tags


This project was to create a modern home that takes advantage of the incredible view but which can be built affordably. The plot is small, only 300m2, with restrictions on distance from the road and the perimiters. As such, the location and size of the footprint of the building was set, around which I had to work.

The design I developed uses conventional building practices and methods, is functional and adequate for a family, yet which creates an inspirational space to live in.

As you can see in the drawing below, the Open Living area is at ground level and the Dining and Kitchen are at a raised level (+ 0.60cm). This creates a connection between the pool area and the living area, which it is envisaged will be used together frequently. Additionaly, the raised level of the kitchen and the dining area creates an interesting internal space, whilst proving a better angle of view of the coastline.

The most prominent design feature of this house is the Atrium above the Open Living area. This creates an exceptional open space between the ground and first floor and is a feature that connects together the internal living spaces of ground floor and the first floor.

In addition, the large Atrium windows, one of the most expensive elements of the house, act like a giant canvas on to the the coastline below providing the viewer with a breathtaking view of the coastline, from either the ground floor or the first floor.

It was agreed that due to the proportions of the house and it’s intended use there should be two good sized bedrooms, rather than three smaller bedrooms. The sofa in the living area on the first floor can be a sofa bed adding extra sleeping space when needed.

View of the dining area at level +0.60cm. The windows have been set at a lower than usual level to provide an optimum view for those sitting around the dining table.

View from the Dining area to the Kitchen. A further unit will be added between the oven and the stairs to provide extra storage space.

View of the kitchen breakfast bar and ground level Living Area

View from the study area on the first floor to the Living area

View when entering the house (first floor) and view onto the coastline and Herceg Novi

View of Living area and the window view down onto Herceg Novi

View of house showing spiral stair case leading from road level to the kitchen

Views from the road

Side and front plans of the building

 

Leave a comment?